Portada » Notícies » Com detectar i prevenir la depressió a la infància

Com detectar i prevenir la depressió a la infància

Actualment, vivim en un món de canvis constants, que ens exigeix, cada cop més, una gran capacitat d'adaptació i que ens pot resultar una mica desconcertant. Aquesta situació, agreujada per la pandèmia, no només ha afectat la població […]
sense categoria

Actualment, vivim en un món de canvis constants, que ens exigeix, cada cop més, una gran capacitat d'adaptació i que ens pot resultar una mica desconcertant. Aquesta situació, agreujada per la pandèmia, no només ha afectat la població adulta, sinó que també ha repercutit a adolescents ia nens i nenes.

La majoria han deixat d'anar a l'escola durant períodes prolongats de temps, no han pogut assistir a les seves activitats extraescolars amb normalitat i han vist la seva vida social enormement afectada. Per aquesta situació, la salut mental dels més petits s'ha vist perjudicada i això pot derivar en problemes d'ansietat o depressió que afectin directament el seu desenvolupament.

És per això que, des de Sentir, et donem algunes claus per detectar i prevenir la depressió en nens i adolescents.

El primer que hem de tenir en compte és que els més petits, en general, no tenen la mateixa facilitat que un adult per expressar i analitzar les emocions. És per això que en molts casos, la depressió a la infància es tradueixen en períodes prolongats de tristesa, irritabilitat, preocupació o un malestar general que de vegades els resulta difícil de descriure. A més, podrem observar que el nen ja no està interessat en allò que abans li provocava il·lusió, Es mostra avorrit y no es relaciona amb els seus companys o amb els membres de la família.

Les conseqüències d'aquest estat es poden veure reflectides a l'alteració del Gana, del somni o de l' rendiment acadèmic. És per aquest motiu que l'observació i l'atenció tant de pares, mares, tutors i professors és clau per poder detectar canvis de conducta que ens indiquin que el menor està passant per un mal moment.

Quins factors poden contribuir a una depressió?

Hi ha factors que poden contribuir a una depressió durant la infància i l'adolescència, especialment si estan relacionats amb la vivència d'experiències traumàtiques, com poden ser els casos de intimidació o assetjament. No hem d'oblidar que els canvis a les rutines i el dia a dia, com una mudança, Una separació, un divorci o una situació familiar complexa, també poden donar lloc a certa inestabilitat que acabi afectant el menor.

També hi ha altres causes, com la manca de confiança i d'autoestima o sentir que no poden seguir el ritme a classe i en els estudis, que poden fer malbé l'autoimatge del nen o adolescent i així com la seva salut mental.

Com podem actuar?

Hem de fomentar la comunicació emocional, preguntar als menors, encara que siguin molt petits, com se senten. És important preguntar-los i ajudar-los a comprendre les situacions que estan passant. A més, és important procurar generar un espai on se sentin segurs i puguin expressar les emocions (agradables o desagradables). Aquestes activitats no requereixen una enorme quantitat de temps, però necessitem invertir temps de qualitat perquè siguin profitoses.

Encara que hem posat molt èmfasi en la nostra capacitat de comprensió, no podem oblidar la importància de la expressió afectiva, i més en edats primerenques. Les paraules de reconeixement ajuden que els petits se sentin validats i valorats. Així mateix, hem de comunicar allò que n'esperem i no donar per fet que ja ho saben.

Finalment, des de Sentir et donem tres punts per procurar prevenir aquestes situacions:

  • Generar unes rutines que aportin certa estabilitat. En aquest punt hem de tenir en compte especialment les rutines de son i els horaris dels àpats.
  • portar una Dieta equilibrada.
  • Fer l'exercici de manera regular.
  • comptar amb temps lliureD' Joc, lleure i gaudi, Tant amb amics com en família.